```````

           Omnisport Apeldoorn          27 / 30-12-2018

Wild kroont zich met drie titels tot koningin van NK

30-12-2018 APELDOORN - Harrie Lavreysen (keirin), Kirsten Wild (scratch) en het koppel Wim Stroetinga/Yoeri Havik (koppelkoers) eisten op zondag de laatste nationale elitetitels op bij het Nederlands Kampioenschap baanwielrennen in Apeldoorn. Voor Kirsten Wild was het de derde rood-wit-blauwe trui van het toernooi, Stroetinga en Havik hoorden eerder al het Wilhelmus spelen en Lavreysen wist op de valreep nog NK-goud te veroveren.

Het eerste goud was op deze slotdag voor Kirsten Wild, die dit toernooi de meest succesvolle sporter werd. De Overijsselse bleef Amy Pieters (zilver) en Lorena Wiebes (brons) voor. Eerder won de wereldkampioene op dit onderdeel ook al de puntenkoers en (met Pieters) de koppelkoers. "Ik probeerde het eerst een keer met een aanval" analyseerde Wild haar race. "Om de tegenstand uit de tent te lokken, maar ook om de wedstrijd wat harder te maken. Uiteindelijk werd het een wedstrijd op hoog niveau, waarbij het toch nog even uit mijn tenen moest komen met Amy Pieters strak in mijn wiel." Met drie optredens en drie titels maakte Wild de status van meervoudig wereldkampioene helemaal waar. "Ik kan mij altijd motiveren voor een nationaal kampioenschap. Het is toch een NK en een titel die je kunt winnen. Het publiek hier in Apeldoorn is superenthousiast. Ik ben ook met deze titels oprecht blij."

Harrie Lavreysen werd kort daarop Nederlands kampioen op de keirin. De Brabander bleef in de finale titelverdediger Matthijs Buchli voor. Roy van den Berg mocht als derde mee op het podium. Lavreyssen was content met de titel. "Ik had vanmorgen mijn tactiek al bepaald, namelijk dat ik op 2,5 ronde van het einde al aan zou gaan. Matthijs Buchli - de grote favoriet hier - gaat meestal een halve of een hele ronde later, en zo was ik hem mooi voor. De tactiek werkte, al kwam Matthijs uiteindelijk nog heel dichtbij. Ik ben toch blij dat ik het NK verlaat met een titel. Het liefst had ik de sprint gewonnen, maar daar was derde het hoogst haalbare dit keer. Maar deze titel is ook goud waard."

De koppelkoers elite was het sluitstuk in Apeldoorn. Wim Stroetinga (eerder winnaar van de scratch) en Yoeri Havik (al kampioen puntenkoers) prolongeerden hun titel. Het Vlasman-duo verzamelde de meeste punten in de sprints en wist aanvallen te pareren. Daarmee won het Vlasman Continental Team alle duuronderdelen bij de mannen. "Ik denk dat we het meest constante duo waren" constateerde Stroetinga na afloop. "We zijn goed op elkaar ingespeeld als koppel en maken weinig foutjes. Fouten die ik bij anderen wel zag vandaag. We wilden graag snel een comfortabele voorsprong opbouwen, zodat je mensen een ronde kon laten nemen, dat lukte en vervolgens hadden we de wedstrijd onder controle."

Maud Rijnbeek (scratch junior-vrouwen), Enzo Leijnse en Casper van Uden (koppelkoers junioren) en Yorick Wever (keirin junioren) wisten ook een titel te veroveren op de vierde en laatste dag van het NK.

.

Goud voor Van Riessen, Van den Berg, Havik en Wild/Pieters

29-12-2018 APELDOORN - Roy van den Berg (kilometer mannen), Laurine van Riessen (keirin vrouwen), Amy Pieters en Kirsten Wild (koppelkoers) en Yoeri Havik (puntenkoers) hebben op de derde dag van het Nederlands Kampioenschap op de baan in Apeldoorn de nationale titels bij de elite behaald.

Werden er drie titels vergeven in het avondprogramma, Roy van den Berg was tijdens het middagprogramma al Nederlands kampioen op de kilometer geworden. In zijn eigen Apeldoorn bracht hij met 1.01.597 de snelste tijd op de klokken op de derde dag van het NK. Sam Ligtlee uit Eerbeek behaalde het zilver met een tijd van 1.02.926, brons was er voor Stephan Habets (1.04.126). "Het is al wel van zes, zeven jaar geleden dat ik voor het laatst een individuele titel won, ben ik bang. Dus dit is voor mij een mooi moment. Als je net over de finish komt, is die voldoening er even niet, want dan ben je helemaal kapot. Maar ik ben ondertussen heel blij met dit resultaat. Ik was tussen de laatste wereldbeker van eerder deze maand en het WK van eind februari op zoek naar een goede wedstrijdprikkel en dat is dit onderdeel. Al met al ben ik tevreden."

Laurine van Riessen won na de sprint ook de keirin. Daarvoor was er zilver op de 500 meter. De renster van BEAT won de finale van het keirinkampioenschap met overmacht. Hetty van de Wouw veroverde het zilver, terwijl Steffie van der Peet naar het brons snelde. "Ik word wel steeds sterker op dit onderdeel" concludeerde Van Riessen terecht na afloop. "Ook internationaal gaat het steeds beter. Ik word steeds sneller, dat merk je ook in de tijden van de kwalificatie voor de sprint. Maar ik pluk ook de vruchten van het steeds meer ervaring opdoen. Ik wist dat ik in de finale in één keer volle bak moest versnellen, ze geen kans moest geven om in mijn wiel te komen. Dat werkte en zo kon ik winnen zoals ik gehoopt had."

Kirsten Wild en Amy Pieters wonnen met overmacht het NK Koppelkoers voor vrouwen. Marjolein van 't Geloof en Phaedra Krol veroverden het zilver, Roxane Knetemann en Marit Raaijmakers brons. Nadat Wild en Pieters met bijna honderd punten verschil wonnen (115 om 23 punten), spraken ze vooral van een nuttige oefening. Wild: "Richting de wereldbeker in Hong Kong en het WK in Pruskow wilden we hier vooral tactisch gezien een goede wedstrijd rijden. Goed uitkomen voor de sprints bijvoorbeeld. Die wisten we bijna allemaal te winnen, dus dat was geslaagd." Pieters: "Zelfs nu zijn we na afloop kritisch geweest. Het gaat ons erom om internationaal voor de medailles mee te kunnen strijden en daarvoor moeten we blijven verbeteren. Het was dan ook een bewuste keuze om samen te rijden en niet zoals vorig jaar tegen elkaar."

Yoeri Havik tenslotte bracht het NK puntenkoers op zijn naam gebracht. De renner van Vlasman wist dankzij een bonusronde een onoverbrugbare voorsprong bijeen te fietsen. Jan Willem van Schip vermaakte net als op de scratch het publiek met zijn aanvalslust, maar greep met zilver net naast de titel. Brons was voor Melvin van Zijl. Havik erkende een hele kluif aan Van Schip te hebben gehad. "Jan Willem is echt van wereldklasse op onderdelen als deze. Ik had al snel door dat ik het in de sprints niet van hem kon winnen, de manier waarop hij die punten bleef nemen, was indrukwekkend. Daarom moest ik voor het nemen van ronden gaan. Na de eerste ronde die ik won, voelde ik dat er nog wat bij me opzat. Toen het me lukte om de tweede ronde te pakken, wist ik dat ik een goede kans maakte om voor de zege te gaan. Toen was het een kwestie van de koers controleren."

Daan Kool (kilometer junioren), Daniek Hengeveld (keirin junior-vrouwen), Casper van Uden (puntenkoers junioren) wonnen in de jongeren categorieën.

Wilhelmus klinkt voor Pieters, Stroetinga en Van Riessen

28-12-2018 APELDOORN - Amy Pieters (individuele achtervolging), Laurine van Riessen (sprint) en Wim Stroetinga (scratch) wonnen de nationale titels op de tweede dag van het Nederlands Kampioenschap op de baan in Apeldoorn.

Het eerste goud van de dag was voor Amy Pieters, die haar nationale titel op de individuele achtervolging met succes prolongeerde. De renster van Boels-Dolmans versloeg Loes Adegeest in de finale. Marjolein van 't Geloof eindigde op de derde plaats. Zij versloeg Michelle de Graaf in de kleine finale. Amy Pieters was tevreden met haar optreden op het kampioenschap. "Ik had er een zware trainingsweek in Spanje opzitten met mijn wegploeg Boels-Dolmans. Dan is het goed om een indicatie van je vorm te krijgen. Ik had nog nooit onder de 3.40 gereden op dit onderdeel en reed hier in de kwalificatie 3.36, dus dat persoonlijke record geeft heel veel voldoening. Ik vind het een mooi onderdeel om te rijden. In de finale zag ik kans mijn tegenstandster in te lopen en dat heb ik vervolgens gedaan."

Wim Stroetinga toonde zich de snelste op de scratch. Het zilver ging naar Jan Willem van Schip, terwijl Roy Eefting de bronzen medaille veroverde. Van Schip en Stroetinga waren samen met Mel van der Veekens en Yoeri Havik al weg gereden in de finale, maar ze zetten die aanval niet door. Onder impuls van onder andere EF-Drapac prof Julius van den Berg werd het gat dicht gereden. "Ik moest de sprong naar Van der Veekens en Van Schip maken en daar moest ik even van bekomen" zei Stroetinga. "Ik wilde toen alles samen was van ver aan gaan en probeerde de tegenstand wat hoog te houden. Wie er dan in de laatste ronde over heen kon komen, was gewoon de beste geweest. Maar gelukkig bleek ik dat. Soms zeiden NK's me niet zo veel, maar ik had deze titelstrijd echt nodig om richting de Wooning Zesdaagse de vorm aan te scherpen."

De laatste kampioene van de avond in de elite-categorieen werd Laurine van Riessen, die het sprinttoernooi op haar naam bracht. In de finale rekende de renster van BEAT af met Kyra Lamberink, die een dag eerder de titel won bij de 500 meter. Van Riessen was content met het goud. "Na de wereldbeker in Londen had ik even gas terug genomen voordat we gaan opbouwen richting het WK in Polen. Ik was dus eigenlijk wel benieuwd waar ik zou staan. De tijd in de kwalificatie (10,8 red) was een indicatie dat het met de vorm goed zat en uiteindelijk kon ik mijn sprintmanches ook winnen zoals ik wilde. En ja, voor mij heeft een nationale titel altijd waarde. Hopelijk kan ik in de keirin opnieuw voor het goud mee doen. Maar dat blijft een onvoorspelbare race en zeker in een sterk veld zoals we hier tegenwoordig hebben."

Eline van Rooijen veroverde de nationale titel op de achtervolging bij de junior-vrouwen, Casper van Uden won goud op de scratch voor junioren.

In Omnisport vond ook een persconferentie plaats van Elis Ligtlee. De olympisch kampioene op de keirin maakte bekend een punt achter haar loopbaan te zetten. En dat op de locatie waar ze eerder dit jaar een bronzen medaille won op het wereldkampioenschap 500 meter. “Achteraf was dat mijn afscheid van het Apeldoornse wielerpubliek. Ik kijk met plezier terug op mijn loopbaan” zei de Eerbeekse.

Vandaag is bovendien ‘The Dutch 750’ - een nieuw, driedaags charity wielerevent - gepresenteerd, tijdens het NK Baanwielrennen in Apeldoorn. De toertocht is een initiatief van Libéma profcycling, Make-A-Wish Nederland en Support Casper. Van vrijdag 30 augustus tot en met zondag 1 september 2019 fietsen honderden deelnemers 750 kilometer door het prachtige Gelderse landschap om geld in te zamelen voor de beide goede doelen. Deelnemers kunnen The Dutch 750 solo afleggen of deelnemen in een team van maximaal 6 personen. Dagelijks worden er twee etappes van 125 km gefietst. Gedurende het sportieve weekend kunnen deelnemers, indien gewenst, in één van de vele vakantieparken van hoofdsponsor Droomparken op De Veluwe overnachten.

Eerste kampioenen bekend van NK Baan Apeldoorn

27-12-2018 APELDOORN - De openingsdag van het Nederlands Kampioenschap op de baan in Apeldoorn werd gedomineerd door Kyra Lamberink (500 meter), Kirsten Wild (puntenkoers), Matthijs Büchli (sprint) en Joost van der Burg (individuele achtervolging). Zij wonnen de eerste titels van deze nationale titelstrijd die duurt toen met zondag.

Kyra Lamberink prolongeerde haar nationale titel. Laurine van Riessen moest haar meerdere erkennen en nam genoegen met zilver, Shanne Braspennincx veroverde het brons. "Als starter op de teamsprint is dit een onderdeel waarop ik altijd goed presteer. Het is een kwestie van heel hard openen en dan nog een ronde overleven. Ik had gelukkig marge genoeg. Maar de concurrentie is stevig, dus ik rekende mezelf zeker niet te rijk op voorhand. Maar het is een mooi begin van mijn toernooi."

Vervolgens zag het publiek in Omnisport Kirsten Wild in haar regenboogtrui overtuigend naar de nationale titel op de puntenkoers snellen. Amy Pieters legde beslag op het zilver, Amber van der Hulst eindigde op de derde plaats. "Het zag er misschien wel overtuigend uit, maar het kostte toch wel moeite" zei de kersverse kampioene na afloop. "Maar ik kwam relatief snel op voorsprong in de punten en kon later een ronde nemen. Het is lekker om hier het NK te beginnen met een gouden plak, je start toch wel als favoriete in deze trui." Later op dit NK komt Wild nog in actie op de koppelkoers en de scratch.

Joost van der Burg versloeg in de finale van de individuele achtervolging Jumbo-prof Koen Bouwman. Het brons ging naar Ryan Schilt. Van der Burg was content met de titel. "Eerst behoorde ik tot de vaste kern van de ploegenachtervolging, maar dat project is gestopt. Ik miste de uitdaging van een tijdsonderdeel. Vandaar dat ik besloot voor dit kampioenschap te gaan. Het lukte met hier eindelijk mijn pr te breken en onder de 4.30 te komen. Met Koen Bouwman had ik een prima en aansprekende tegenstander. Ik ben uiteindelijk heel blij met deze gouden plak."

De grote finale was het sprinttoernooi bij de mannen. Matthijs Buchli wist de finale te winnen ten koste van Jeffrey Hoogland. Het brons ging naar Harrie Lavreysen. Nederland is op dit moment een zeer sterke sprintnatie. "Natuurlijk komen we hier allemaal voor twee dingen: heel snel zijn en uiteindelijk winnen. Het komt bij ons niet vaak voor dat we tegen elkaar rijden, het kan goed zijn dat we elkaar pas bij het WK weer tegen komen. Op snelheid ontliepen we elkaar in de kwalificatie nauwelijks, maar uiteindelijk ben ik kampioen. Misschien had ik iets van voordeel omdat Jeffrey in de halve finale een beslissende manche (bellle) moest rijden. Wie weet was ik daardoor wat frisser. Al was mijn halve finale tegen Lavreysen ook zwaar bevochten."